Farklı geometrik şekillere sahip olabilen ve paslanmaz özelliğe sahip çelik ürünlere paslanmaz profil adı verilir. Paslanmaz profil birçok sektörde kullanılan yapı malzemeleridir ve en basit tanımıyla paslanmaz çeliğin şekil verilmiş halidir. Paslanmaz profillerin özellikle dekorasyon sektörü olmak üzere birçok alanda sıkça tercih edilmesinin sebebi uzun süreler kullanılabilen, estetik, sağlıklı ve güvenilir ürünler olmasıdır.
İnşaattan ağır sanayiye, mobilya sektöründen gemi inşaat sektörüne kadar birçok alanda sıkça tercih edilen paslanmaz profiller, fiziksel ve kimyasal korozyona dayanıklı ürünlerdir. Paslanmaz çeliğin ana maddesi olan demirin doğada bulunan saf halinin yumuşak ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu bilinir. Paslanmaz çelik, demire eklenen birçok materyalin etkisiyle sert, dayanıklı, işlenebilir ve hijyenik yapıya sahip bir alaşıma dönüşür.

Paslanmaz Profillerin Dayanıklılığı

Birçok sektörde sıklıkla tercih edilen yapı malzemelerinden olan paslanmaz profiller genellikle dikdörtgen veya kare şekillere sahip olarak üretilir. Bu ürünlerin avantajlı olmasını sağlayan başlıca unsurlar uzun ömürlü, fiziksel ve kimyasal korozyona dayanıklı bir materyalden üretilmiş olmalarıdır.
Paslanmaz çelik üretiminde olmazsa olmaz denilebilecek materyaller demir, krom ve karbondur. Bu elementlere ek olarak eklenebilen nikel, molibden, bakır, mangan, silisyum, titanyum ve azot gibi materyaller paslanmaz çeliğe farklı yapısal özellikler kazandırarak birçok farklı sektörde tercih edilebilmesine olanak verir.

Paslanmaz çeliğin yapısında bulunan krom, çeliğin etrafında gözle görülemeyecek kadar ince bir tabaka oluşturarak oksijen ve su gibi korozyona sebep olabilecek maddelerin çeliğin yapısına zarar vermesini engeller. Kimyasal korozyon direncinin yanı sıra sertliğinin ve dayanıklılığının artmasını sağlayan çeşitli maddelerle güçlendirilen paslanmaz çelik profiller, yüksek sıcaklıkta veya asidik ortamlarda kullanılabilecek şekillerde üretilebilir. Doğru ortamda ve düzgün bakımla uzun yıllar güvenle kullanılabilen ürünler olan paslanmaz profiller birçok sektörde tercih edilen hijyenik, dayanıklı, güvenli, tasarruf sağlayan ürünlerdir.

Bağlantı veya yapı elemanı olarak kullanıldığında kolayca montaj işlemi gerçekleştirilebildiğinden ve uzun süreler boyunca parlaklığını koruyabilen estetik ürünler olduğundan sıklıkla tercih edilen ürünler olan paslanmaz profiller aynı zamanda dayanıklı ve ekonomiktir. Dekoratif olarak da tercih edilebilen malzemelerden olan paslanmaz profiller hijyenik ürünler oldukları için doğru bakımla rahatlıkla gıda sektöründe de tercih edilebilir.