Çelik, esneklik, dayanıklılık gibi fiziksel özellikleri nedeniyle demirin bir alternatifi olarak kullanılmaktadır. Çelik kullanımı, birçok sektörde oldukça yaygındır. Mutfak gereçleri, günlük hayatta en çok kullandığımız malzemelerdir ve üretiminde paslanmaz çelik kullanılır. Bunun yanı sıra mimarlık, inşaat otomotiv sektörlerinde de paslanmaz çelik kullanımı yaygındır. Çeliğin birçok alanda kullanımı, üretimine de ihtiyaç doğurmuştur. Dünyada en çok çelik üretimi yapan ülkeler Çin, Japonya, Hindistan, ABD, Rusya, Güney Kore, Almanya,Brezilya, Türkiye ve Ukrayna’dır.

Çin Halk Cumhuriyeti

Paslanmaz çelik üretiminde dünyada baş sıralarda yer alır. Devlete ait;
  • Hebei Iron and Steel Group
  • Angang Steel Company
  • Baosteel
  • Wuhan Iron
  • Steel Corp
gibi büyük çelik üreticisi şirketler Çin’i dünyada çelik üretiminde yukarılara taşımaktadır. Bu büyük ölçekli üretim de Çin’in üretilen çelikleri küresel pazarda daha ucuza satmasını sağlamaktadır.

Japonya

Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya’da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya’ya aittir. Bu da Japonya’yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.

Hindistan

İlk demir çelik tesisi olarak bilinen ‘’Tata Iron and Steel Company’’ Hindistan’da bulunmaktadır. Hindistan’da 1900’lü yıllardan itibaren büyüyen çelik endüstrisi, bu alanda çalışan insan sayısının artmasına neden olmuştur. Hindistan’da çelik üretiminde 600.000’den fazla çalışan vardır. Hükümet de çelik üretimine yatırım yaparak üretimi arttırmaktadır. Hindistan’da bulunan en büyük çelik üreticisi şirket ‘’Rashtriya Ispat Nigam’’ devlete aittir.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, çelik üretiminin en fazla olduğu ülkelerden bir başkasıdır. 100’den fazla çelik üretim tesisi bulunmaktadır. Amerika’da yerel olarak üretilen çelikler genellikle otomobil üretim sektörü tarafından tercih ediliyor.

Türkiye

Türkiye’de çelik üretiminde Avrupa’da iyi bir yere sahip. Türkiye’nin ham çelik üretimi mayısta 3.2 milyon ton olarak kaydedildi. Bu rakamla Türkiye dünya çelik üretiminde 8.sırada yer alıyor.  Ancak paslanmaz çelik açısından aynı şeyi söyleyemiyoruz çünkü Türkiye paslanmaz çelik üretimi açısından dışa bağımlı bir konumda yer alıyor.