Redüksiyon Nerede Kullanılır?

Paslanmaz çelik borular özellikle tesisatlar olmak üzere günlük hayatta sıkça kullanılır. Boru tesisatlarının en önemli elemanlarından olan redüksiyon, boru hattının çapının düşürülmesini veya genişletilmesine olanak verir. İndirgeme anlamına gelen redüksiyon, boruların farklı genişliklerdeki borularla bağlanmasını sağlar. Her türlü sıvı ve gaz taşıyan tesisatlarda kullanılan redüksiyon, konsantrik ve eksantrik redüksiyon olarak iki türde üretilir.

Eksantrik Redüksiyon Nerede Kullanılır?

Her türlü boru tesisatında yaygın olarak kullanılan iki türden biri olan eksantrik redüksiyon, paslanmaz çelikten üretilen bağlantı elemanlarındandır. Boru bağlantılarında dönüş ve manevra kabiliyeti sağlayan bağlantı elemanlarından olan eksantrik redüksiyon asimetrik bir görünüşe sahiptir. Bir tarafı zemine paralel bir şekilde ilerlerken diğer tarafta belirli bir oranda eğimli olan eksantrik redüksiyon, konsantrik redüksiyona göre; daha kısadır ve daha az yer kaplar, akışkanın geçişinde daha az türbülans üretir, daha az ses ve titreşim üretir.

Konsantrik Redüksiyon Nerede Kullanılır?

Sıvı veya gaz taşıyabilen paslanmaz boru tesisatlarında en sık tercih edilen redüksiyon tipi olan konsantrik redüksiyon, her yönden eşit oranda daralma sağlayarak akışkanı taşıyan borunun çapını küçültmeyi sağlar. Konsantrik redüksiyon; yüksek basınç, sıcaklık veya kimyasal korozyona dirençli olan paslanmaz çelik boru tesisatlarında sıkça kullanılır.

Redüksiyon Bağlantı Elemanı Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılacağı tesisatın ihtiyaçlarına göre konsantrik ve eksantrik redüksiyon elemanlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri değişiklik gösterir. Redüksiyon bağlantı elemanı;
•             Kullanılacağı boruların kaynaklı veya kaynaksız birleştirilmesi,
•             Eksantrik veya konsantrik redüksiyon fittings elemanlarının yükseklik (h) ölçüsü,
•             Bağlantı noktasının her iki ucunun büyük ve küçük çaplı et uzunluğu,
•             Tesisatın standartları (Avrupa (EN) standartları veya Amerika (ASME) standartları)
Gibi değişkenlere göre tercih edilmelidir. Her çelik kalitesine ve farklı ihtiyaçları bulunan sektörlere özel çözümler üreten Borşen paslanmaz çelik boru ve boru bağlantı elemanlarını kullanarak tesisatların uzun süreler boyunca güvenle kullanılması sağlanabilir. Paslanmaz çelik boru ve boru bağlantı elemanları farklı asidik düzeylere, yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınçlara dayanıklı olabilir. Konsantrik ve eksantrik redüksiyon bağlantı elemanları da diğer tüm paslanmaz çelik ürünlerde olduğu gibi fiziksel ve kimyasal korozyona karşı dirençlidir.