Akreditasyon Nedir? Paslanmaz Sektöründe Akreditasyon Neden Önemlidir?

Günümüzde pazara sunulan ürünlerin çeşitliliği tüketicinin korunması gerekliliğini de beraberinde getirmiştir. Bu süreçte atılan adımlardan bazıları, piyasaya sürülen ürünlerin gözetim veya test ile kontrol edilmesi ve denetim süreçlerini denetlenmesidir. Denetleme yapan kuruluşların denetimlerini yaygınlaştırması ve güvenilirliklerini kanıtlaması gerekmektedir. Denetleme bağımsız “Akreditasyon Konseyleri” tarafından yapılmaktadır. Akreditasyonun temelinde uluslararası kabul gören standartlar bulunmaktadır. Akreditasyon Konseyleri’nin sürekli olarak bu standartlar doğrultusunda belgelendirme yapmaları gerekmektedir. Uluslararası güvenilirliği bulunan kuruluşlarının arasındaki güven bağı ise oluşturdukları çeşitli birimler sayesinde sürmektedir. Bunlar; IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) gibi kuruluşlardır.

Akreditasyon Nedir?

Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kurumları tarafından yapılan çalışmaların ve böylelikle bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk onay belgelerinin ( kalibrasyon evrakları, personal evrakları, deney ve muayene analiz test raporları, yönetim sistemi sertifikaları, ürün belgeleri gibi) güvenilirliği ile geçerliliklerini desteklemek niyetiyle oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır. Akreditasyon için kullanılan ortak yaklaşım sayesinde akredite laboratuvarlar tarafından elde edilen sonuçları ihtiva eden rapor ve sertifikalar uluslararası kabul görmektedir. Bu durum, ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz deney ve analiz tekrarları ile yavaşlaması riskini ve ilave deney ve analiz masraflarını azaltmaktadır.

Paslanmaz Sektöründe Akreditasyon Neden Önemlidir?

Diğer sektörler gibi paslanmaz sektöründe de akreditasyon oldukça önemlidir. Türkiye’de tüm kurumların ve ürünlerin tescillenmesi ile ilgilenen kurum Türkiye Akreditasyon Kurumu’dur. Paslanmaz çelik sektöründe piyasaya sürülen tüm ürünlerin sertifika sahibi olması gerekmektedir. Ürünlerin sertifikaya sahip olması çift taraflı güven yaratmakta ve böylece alım ile satış işlemleri sırasında herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Akreditasyonun en büyük avantajı güveni tescillemesidir. Bu nedenle tüm kuruluşların akreditasyon altyapısına sahip olması gerekmektedir.