Boru Bağlantı Elemanı Çeşitleri Nelerdir?

Akışkan tesisatında en önemli nokta, malzemelerin güvenle kontrollü bir biçimde taşınmasıdır. Bu noktada kullanılan malzemelerin kaliteli, kurulan sistemin de uzun ömürlü olması oldukça önem taşır. Sistemin verimli bir şekilde çalışabilmesi için ürün yelpazesinin yüksek performansı, müşteri memnuniyetini de artıran etkenler arasındadır. Bu noktada da karşımıza paslanmaz boru hatlarında kullanılan bağlantı elemanları çıkar. Bu malzemeler “paslanmaz fittings” ya da diğer adıyla “boru bağlantı elemanları” şeklinde tanımlanabilir. Paslanmaz çelik borulara kıyasla boru bağlantı elemanları çok daha nadir karşılaşılan ürünlerdir.  
Öncelikle fittings nedir sorusunu cevaplayalım; paslanmaz fittingsler boruların dönüşlerini sağlamak için kullanılan, dirseklerde ve görünmez vida bağlantılarında kullanılan malzemelerdir. Bu bağlantı elemanları, boru hatlarının çap büyüklüğüne ve uygulanan basınca göre kendi içlerinde çeşitlere ayrılabilirler. Düşük basınçlı ve küçük özellikli hatlarda dişli fittingsler tercih edilebilir. Ancak yüksek basınçlı ve büyük özellikli hatlarda ise kaynaklı fittingsler tercih edilmelidir.
Boru hatlarına göre değişiklik gösterebilen paslanmaz fittigns türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Tee; boru hatları içerisinde dallanmanın sağlanması için kullanılır.
  • Dirsek; boru hatlarının dönme hareketinin sağlanması için oldukça elzemdir.
  • Flanş; boru bağlantılarında sızdırmazlık sağlar.
  • Nipel; orta tarafından anahtar ağızlıdır ve iki tarafı da dişlidir, bu sayede boru hatlarında bağlantının sağlanmasında önemli rol oynar.
  • Redüksiyon; bu malzeme, farklı boyutlardaki boruların birbirlerine bağlanması için gereklidir. Borular arasındaki gaz ve sıvı transferi esnasında ısı, basınç ve hareket kaynaklı yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmesine katkıda bulunur.

Paslanmaz Fittingslerin Avantajları

Paslanmaz fittingsler yalnızca sıvı ve gazların taşınmasında değil, otomasyon sistemlerinde ve otomobillerde bile kullanılabilir özelliktedirler. Kullanım alanlarının fazlalığı, sektörlere sunduğu faydayı zamanla daha da artırmaktadır. Avantajlarının dışında parlak görünümleri de inşaat sektörlerinde dekoratif olarak kullanılmasını elverişli kılar. Bu noktada fittings malzemelerin avantajları oldukça fazladır.
Sizler de boru bağlantı elemanlarını yıllardır tecrübeyle müşterilerine sunan, müşteri memnuniyetini en ön planda tutarak çalışmalarına devam eden Borşen Boru ürünlerini güvenle kullanabilir, sitemiz üzerinden paslanmaz fittings ürünlerini detaylıca inceleyebilirsiniz!