Borular genel olarak, akışkanlık söz konusu olduğunda kullanılan, sıvı ve gaz halindeki ürünleri aktarmaya, taşımaya yardımcı olan ürünler olarak karşımıza çıkar. Silindir yapıdalardır, uçları açıktır, içleri boştur, çeşitlerine göre ayrılsa da genellikle uzun ve darlardır. Yapısal olarak farklılaşabilen paslanmaz borular, dikişli ve dikişsiz paslanmaz çelik borular olarak ikiye ayrılır. İki boru tipinin de kendine göre farklılaşan kullanım alanları ve amaçları mevcuttur.  Peki, dikişsiz paslanmaz boru kullanım alanları nelerdir? Birlikte inceleyelim.

DİKİŞSİZ PASLANMAZ BORULAR NE İÇİN KULLANILIR?

Dikişli borulara göre daha düşük bir maliyete sahip olan dikişsiz borular, genellikle sıcak ve soğuk çekme yöntemiyle elde edilirler. Dikişsiz paslanmaz çelik borular, genellikle projelere özel olarak, istenilen biçimsel özelliklere göre hazırlanırlar. Dikişsiz borular, çekme yöntemi ile hazırlanırlar ve bu sayede bir bütün halinde olurlar. Dikişli borularla kıyaslandığında mukavemetleri çok daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse, basınç noktasındayken, dikişsiz boruların basınca karşı dayanıklılığı basınçlı paslanmaz çelik borulara göre oldukça yüksektir. Bu yüzden, yüksek basınç içeren sistemlerin çoğunda, kaynak işlemi görmeyen bu dikişsiz paslanmaz çelik borular kullanılır. Farklı açıdan değerlendirildiğinde çekme borular olarak da adlandırılan dikişsiz paslanmaz çelik borular, üzerinde herhangi bir birleşme noktası olmaması sayesinde oldukça yüksek mukavemet gücüne sahiptir. Uzun ömürlü olması sayesinde, maliyet açısından da oldukça büyük bir avantaj sağlar.  Korozyona karşı yüksek mukavemet ve dayanıklılık gücü gerektiren projelerde, dikişsiz paslanmaz çelik borular kullanılır. Farklı özellikler gerektiren projelerde özel olarak hazırlanabilen dikişsiz borular, genellikle sanayi ve ağır sanayi alanlarında tercih edilir. Sahip olduğu mukavemet, korozyon direnci ve yüksek dayanıklılık sunması sebebiyle sık sık tercih edilen dikişsiz paslanmaz çelik borular; kimya, gemi endüstrisi, deri sanayi ve makine sanayi alanlarında oldukça sık tercih edilir. Tüm bunların yanında, otomotiv endüstrilerinde, termik ve nükleer santrallerde de dikişsiz paslanmaz çelik borular tercih edilir. Doğalgaz ve petrol boru hatları, dikişsiz paslanmaz boruların kullanıldığı yerlerden bir tanesidir.

DİKİŞSİZ PASLANMAZ BORU ÇEŞİTLERİ

Dikişsiz paslanmaz çelik borular, kendi içerisinde paslanmaz ve alüminyum olarak ikiye ayrılır. Özel haddeleme ve ekstrüzyon adı verilen yöntemlerle üretilir. Bu işlemlerde, takoz kullanılır. Direkt ekstrüzyon işleminde dolu ve delikli takozlar tercih edilirken, endirekt ekstrüzyon yönteminde ise yalnızca delikli takozlar tercih edilir. Haddeleme işlemi, detaylı ve dikkatle yapılması gereken bir işlemdir. Özel haddeleme işleminde; yüksek sıcaklıktaki silindirik bloklar, delme ve merdane işlemi yapan zımba sayesinde kalın bir boru formuna getirilir.