Anlam olarak azalma-indirgeme olan ‘’reduction’’ kelimesinden gelen redüksiyon, tesisatta boruların bağlantılarıyla alakalı olarak kullanılır. Farklı kalınlıklardaki boruların birleştirilmesi manasında kullanılan redüksiyon, konsantrik ve eksantrik olarak iki çeşide sahiptir. Daha büyük bir boru ile daha küçük bir borunun bağlanması esnasında kullanılan bağlantı elemanı olan redüksiyon türleri arasındaki fark; konsantrik redüksiyon bağlantısında büyük borunun merkezinde olan birleşmenin,
eksantrik redüksiyon bağlantısında kenar kısmında olmasıdır. Sistemlerde boru çapı değişiyor ise akışkanların kesintiye uğramadan ilerlemesi için redüksiyon kullanılır. Çoğunlukla konsantrik redüksiyon kullanılsa da çeşitli durumlarda eksantrik redüksiyon kullanılmasının avantajları bulunur.
Eksantrik Redüksiyonun Avantajları
Paslanmaz çelik borular arasında yine paslanmaz çelik bir bağlantı sağlayan eksantrik redüksiyon’un şekli ve yapısı itibariyle çeşitli avantajları bulunur. Konsantrik redüksiyonda büyük borunun merkezinde olan birleşme noktası, eksantrik redüksiyon sistemlerinde genellikle kenar kısmında olur. Borunun bir tarafı düz ilerlerken, diğer tarafın eğimlenerek küçük boruyla bağlanması sağlanır. Bu şekilde bağlantı, akışkanların oluşturabileceği titreşim ve sesi azaltır.
Eksantrik redüksiyon aynı zamanda daha kısadır ve bu sayede daha az yer kaplar. Bir tarafı düz olarak ilerleyen bir sistem olan eksantrik redüksiyonda akışkanların türbülansı da daha az meydana gelir. Borularda hava birikmesini de önleyen eksantrik redüksiyon, bu sebeple olumsuz sonuçlar doğmasının da önüne geçer.
Konsantrik Redüksiyon
Eksantrik redüksiyonun aksine borular birleşirken büyük çaptan küçük çapa her yönden eşit şekilde daralır. Konik bir şekil ortaya çıkar. Giriş ve çıkış bağlantı merkezleri aynı noktada olan konsantrik redüksiyon, en çok kullanılan redüksiyon tiplerinden bir tanesidir.
Paslanmaz Redüksiyon Kullanım Alanları
Her türlü sıvı geçişi olan borular ve gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılan paslanmaz redüksiyon, akışkanın doğru şekilde ilerlemeye devam etmesi ve belli şekilde basıncın değiştirilmesini sağlar. Geniş borulardan gelen sıvılar daha küçük borulara aktarılırken redüksiyon elemanlarından geçer. Sıvıların depolanması ve aktarılması gereken bütün alanlarda kullanılan redüksiyon elemanları, çıkış noktasında sıvıların daha düşük bir basınca sahip olmasını sağlar. Paslanmaz çelik redüksiyonlar uzun ömürlü ve hijyeniktirler. Oldukça uzun süre kullanım imkânı sağladıklarından maddi olarak da avantajlıdırlar.