Metal ve demir malzemelerin bulunduğu ortam sebebiyle birtakım reaksiyonlara girmesi sonucu oluşan duruma korozyon adı verilir. Oluşabilen bu durum, kimi zaman farklı riskler barındırabilir. Ancak demir ve metal yüzeylerde meydana gelen bu durum için birtakım önlemler alınabilir. Çünkü korozyon, bütün ortamlarda karşılaşılabilecek bir durumdur.
Korozyon Çeşitleri Nelerdir?
Birbirinden farklı tanımlanan korozyon çeşitleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Çukur korozyon
- Aralık korozyon
- Galvanik korozyon
- Erozyon korozyonu
- Tane sınırları korozyonu
- Üniform korozyon
- Seçimli korozyon
Korozyon çeşitleri, kimyasal reaksiyonlarına ve oluşumlarına bağlı olarak farklı şekillerde oluşurlar. Metallerin zaman içerisinde aşınması, yapısal özelliklerini kaybetmesi ve işlevlerini yerine getiremeyecek duruma gelmesi genel olarak iş akışını da etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu durumdan dolayı korozyonun önlenmesine yönelik birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde teknolojinin de gelmiş olduğu noktayla birlikte
paslanmaz çelik alaşımlar, korozyon kaynaklı sıkıntıların giderilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
Korozyon sorununun önüne geçmek için öncelikle ürünlerin bulunduğu alana dikkat edilmelidir. Korozyona sebep olabilecek bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Tuzlu su akışı
- Nemli ortam
- Bazik ortam
- Kirli hava
- Bazik ve alkalin ortam
Bu gibi durumlar metallerin ya da demir malzemelerin yüzeylerinde korozyona sebep olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla bazı detaylara dikkat etmek gereklidir. Korozyonu önlemek ya da korozyon hızını düşürmek için öncelik olarak yüzeyin oksijen ve korozif maddelerle olan etkileşimini engellemek gerekir. Bu noktada boyama, plastik kaplama ya da yağlama gibi uygulamalardan yardım alınabilir.
Korozyonu önlemek için uygulanabilecek diğer bir yöntem ise feda edilecek farklı bir metalin kullanımıdır. Bu yöntemde metal yüzey, daha reaktif özellikteki farklı bir metal ile kaplanır. Kaplanan ve daha reaktif olan metal madde oksitlenir ve ana metal böylelikle korunmuş olur. Böylelikle asıl korunmak istenen yapı ve malzeme aşınmamış olur.
Korozyon sorunu, yapıların güvenliğini tehdit eden çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle inşa edilecek olan herhangi bir yapı esnasında kullanılacak maddelerin korozyona uğrama olasılığı, hızı ve dış etkenlere karşı nasıl korunacağı mutlaka öncesinde hesaplanması ve önleminin alınması gereken durumlar arasında yer alır.
Korozyona karşı direnci sayesinde birçok alanda tercih edilen
paslanmaz çelik ürünler için gönül rahatlığıyla Borşen Boru’yu tercih edebilirsiniz.