Paslanmaz çelik ürünler, içerisinde en az %10 oranında krom bulunduran karbon-demir alaşımlarına verilen isimdir. İçeriğindeki krom maddesi çeliklerin paslanmaya karşı dirençli olmasını sağlar. Krom, korozyona uğrama ve lekelenme durumlarına karşı çelikleri korur. Bu sayede paslanma durumu görülmez ve paslanmaz çelikler de isimlerini buradan alırlar.

Paslanmaz çelik kullanımı zaman geçtikçe hayatımızın her noktasına yayılmış ve büyük önem kazanmıştır. Çeşitli koşullara karşı dayanıklı yapısı sebebiyle yeri geldiğinde insan hayatını kurtaran özelliklere sahiptir.  Paslanmaz çeliğin yararlanıldığı sektörlere bakıldığında akla ilk gelenler; sağlık, otomotiv ve inşaat sektörü şeklinde sıralanabilir. Bu durum da paslanmaz çeliklerin hayat kurtaran niteliğini doğrulamaktadır.

Paslanmaz Ürünlerin Faydaları

Paslanmaz çelikleri uyumluluk sağlama koşulları ve özellikleri sebebiyle hayatımızın neredeyse her alanında görmekteyiz. Hijyenik özelliği sebebiyle birçok gıda işleme sektöründe yoğun ilgi gören paslanmaz ürünler, dekoratif görünüm sağlaması sebebiyle masa ve sandalye gibi ürünlerin yapımında da kullanılır. Tüm bunların yanında korozyona olan direnci de kimya testlerinde ve yüksek asidik ortamlarda kullanılmasına olanak sağlamaktadır.  
Paslanmaz ürünler diğer ürünlere kıyasla oldukça dayanıklı yapıdadırlar. İçerisinde oturduğumuz binaların inşasında da paslanmaz çelikler kullanılır. Bu ürünler, deprem gibi doğal afetler sırasında yaşanan titreşim ve mukavemete karşı dayanıklı olması sebebiyle özellikle inşaat sektöründe büyük önem taşır.

  • Doğa dostu; paslanmaz boru ve paslanmaz fittings gibi paslanmaz ürünler geri dönüşüme uygun çeliklerden üretilirler. Bu nedenle de doğa dostu olarak adlandırılırlar. Sıklıkla kullanılan bir malzeme olduğu için paslanmaz ürünlerin geri dönüşüme katkı sağlaması günümüze bakıldığında oldukça önemlidir.
  • Üretim kolaylığı; paslanmaz çelikler hem üretim hem de kullanım aşamasında paslanmaz fittings gibi malzemeler sunduğu ve bu malzemeler her alana uyumluluk sağlayabildiği için oldukça kolaylık sağlayan ürünlerdir.
  • Estetik; son yıllarda mimari alanda sıklıkla kullanılan malzemelerden biri de paslanmaz ürünlerdir. Bunun sebebi de hem dayanıklı hem de estetik bir görünüme sahip olmasıdır.
  • Kolay şekillenme; paslanmaz ürünler üretim aşamasından sonra kolaylıkla şekil alabilirler. Bu nedenle de birçok farklı endüstride birçok farklı şekilde kullanımı sağlanabilir.