Paslanmaz Boru ile Nerelerde Karşılaşıyoruz?

Paslanmaz boru günlük hayatta fark ettiğimizden de fazla karşımızda bulunuyor. Her geçen gün gelişen ve büyüyen paslanmaz boru sektörü bu büyümesini zaman ileriledikçe artan taleplere ve çoğalan ilgiye borçludur.
Paslanmaz boru hatlarının bağlantı elemanlarına “paslanmaz fittings” ya da “boru bağlantı elemanları” adı verilir. Bu paslanmaz boru bağlantı elemanları da hayatımızda tahminimizden çok daha fazla yerde karşımıza çıkar.
Paslanmaz çelik ise %10,5 krom elementi içeren bir demi-karbon alaşımıdır. %100 oranda geri dönüştürülebilir özelliğe sahip olan paslanmaz çelik ismini, diğer çelikler gibi lekelenmediği, korozyona uğramadığı ve paslanmadığı için alır.
Günlük hayattan zorlu çevre koşullarında kullanımına kadar pek çok alanda kullanılabilen paslanmaz çeliğin korozyona dayanımı, mekanik özellikleri, dövülebilmeye yatkınlığı, kaynak yapılabilirliği ve işlenebilirliği açısından farklılık gösteren pek çok çeşit kalitesi mevcuttur. Paslanmaz kaliteleri kullanım alanlarına göre değişkenlikler gösterebilir. Her ihtiyaca uygun paslanmaz kaliteleri mevcuttur.
Günlük hayatta görmezden geldiğimiz alanlara daha dikkatli baktığımızda gerçekten birçok alanda paslanmaz boru ve paslanmaz çelik ürünler kullanılmaktadır. Alışveriş merkezlerinde, otellerde, konferans salonlarında ve metro, metrobüs duraklarında sıklıkla paslanmaz boru ve paslanmaz çelik kullanımı ile karşılaşabiliriz.
Paslanmaz borular bunun yanı sıra özellikle ağır sanayilerde, yüksek sıcaklık gerektiren veya tahriş edici sıvı ya da gazların iletilmesini gerektiren endüstrilerde kullanılır. Doğal olarak kimya endüstrisi, petrokimya endüstrisi, boya sanayi, ilaç endüstrisi, kâğıt sanayi, plastik endüstrisi ve gıda endüstrisi gibi alanlarda sıklıkla kullanımı tercih edilir. Paslanmaz borular göstediği çeşitlilik sayesinde dekoratif görünüm amacıyla da ev ve iş yerlerinde kullanılabilir.

Peki Neden Paslanmaz Boru Bu kadar Tercih Ediliyor

Paslanmaz borunun bu kadar çok tercih edilmesi ve kullanılmasının ana sebebi paslanmazın en kaliteli yapı malzemesi olmasından ileri gelir. Büyük inşaatlarda özellikle tercih edilen bu malzeme sayesinde güven içerisinde uzun süreli kullanımlara oldukça elverişli yapılar oluşturulabilir. Bazı noktalarda dayanıklılığı sayesinde diğer borulara nazaran daha çok kullanılabilir durumda olduğu kullanılması neredeyse zorunlu hale gelmektedir.