Paslanmaz çelik içeriğinde birden fazla element bulunan bir demir alaşımıdır. Doğada bulunan saf demir kırılgan bir yapıya sahiptir. İçeriğindeki krom sayesinde korozyona karşı dayanıklılık kazanan paslanmaz çelik, karbon sayesinde de sertlik özelliği barındırır. İçeriğindeki malzemelerin oranına göre farklı özelliklerde bulunabilen paslanmaz çelik, en basit haliyle krom ve karbon içerir.

Paslanmaz Çeliğin İçeriğindeki Malzemeler

Paslanmaz çelik boru fiyatları içeriğindeki malzemelerin fiyatları dolayısıyla değişiklik gösterebilir. Paslanmaz çelik boruların farklı sektörlerde kullanılması için ihtiyaç duyulan özellikleri kazanmasını sağlayan bu malzemeler uluslararası pazardaki birçok etken dolayısıyla fiyat değişikliği yaşayabilir. Cerrahi alandan tesisat sistemlerine, gıda endüstrisinden otomotiv sektörüne kadar birçok alanda hayati öneme sahip olan paslanmaz çelik, gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir malzemedir. Birçok alanda farklı özelliklere sahip şekilde kullanılan paslanmaz çeliklerin yapısında;

Krom

Çeliğe paslanmazlık özelliği kazandıran madde olan krom, çeliğin çevresinde gözle görülmeyecek bir tabaka oluşturarak oksijen ve suyla temasını keser ve çeliğe kimyasal korozyon direnci kazandırır. Paslanmaz çeliğin içeriğindeki krom miktarı arttıkça paslanmazlık özelliğinde de artış yaşanır.

Nikel

Paslanmaz çeliklerde östenitik yapıyı sağlayan materyal olan nikel, çelikte kırılganlığı azaltarak daha tok bir yapıya sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda birçok sektörde sıkça kullanılan malzemelerden olan paslanmaz çeliğin asidik ortamlara karşı dayanıklılığını artırır ve kullanım alanlarında da genişleme sağlar.

Molibden

Çok sert bir yapıya sahip olan beyaz renkli bir element olan molibden, paslanmaz çeliklerin korozyon direncini artırmak için kullanılır. Paslanmaz çeliğin içeriğindeki molibden oranının artışı fiziksel ve kimyasal korozyon direncinde artış sağlar.

Bakır

Demirin doğada saf şekilde bulunan hali yumuşak ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Paslanmaz çeliğe az miktarda eklenen bakır, paslanmaz çeliğin şekil verilebilme özelliği kazanmasını sağlar. Çeliğin daha işlenebilir bir yapıya sahip olmasını sağlayan bakır aynı zamanda asitlere karşı olan direncine de ciddi katkı sağlar.

Mangan

Bazı sektörlerde paslanmaz çeliğin yüksek sıcaklıklarda kullanılması gerekebilir. Paslanmaz çeliğin yüksek sıcaklıklara direncini artırmak adına kullanılan mangan, çeliğin yüksek sıcaklıklara maruz kalacağı ortamlarda kullanılabilmesini sağlar.

Silisyum

Silisyum çeliğin yapısına katıldığında mukavemetini artırır. Paslanmaz çeliğin ferrit bir yapıya sahip olmasını sağlayan silisyum aynı zamanda paslanmaz çeliğin oksitlenmeye karşı direncini de artırır.

Karbon

Paslanmaz çeliğin temel mekanik özelliklerini sağlayan etken madde olan karbon, sertliği ve mekanik dayanımı artırır. Çeliğin yapısındaki karbon oranının yüksek olması paslanmazlık özelliğinin zarar görmesine ve şekil vermenin güçleşmesine sebep olabilir.

Azot

Paslanmaz çeliğin içeriğindeki yan maddelerden olan azot, östenitik bir yapı sağlar. Paslanmaz çeliğin mekanik dayanımını artıran etken maddelerden olan azot, tıpkı karbon gibi yüksek miktarlarda kullanıldığında paslanmazlık özelliğine zarar verebilir.

Titanyum

Paslanmaz çeliğin daha sert bir yapıya sahip olmasını sağlayan titanyum, karbür yapıcı bir özelliğe sahiptir. Çelik üzerinde tane inceltici bir etkiye de sahiptir.

Paslanmaz Çelik Boru Fiyatları

Birçok değişkenden etkilenen paslanmaz çelik boru fiyatları, döviz kuruna ve materyallerin fiyatlarına göre değişiklik gösterebilir. Paslanmaz boru birçok sektörde ihtiyaç duyulan bir malzeme olduğundan birçok insan fiyat değişikliklerinden etkilenebilir.