Paslanmaz Çeliğin İçerisindeki Elementler Nelerdir?
Paslanmaz çelik; paslanmaz çelik boru ve
paslanmaz fittings gibi çeşitli şekillerin içerisinde bulunan bir tür metalik alaşımdır. Paslanmaz çelik bizim pratik ihtiyaçlarımıza o kadar iyi hizmet eder ki, bu tür çeliğin kullanılmadığı herhangi bir yaşam alanını bulmak oldukça zor.
Paslanmaz çeliğin ana bileşenleri demir, krom, karbon, nikel, molibden ve az miktarda diğer metallerdir. Paslanmaz çelik içeriğindeki maddelerin geniş açıklamaları için okumaya devam edebilirsiniz.
Krom ve Nikel
Krom, paslanmaz çeliği paslanmaz hale getiren elementtir. Paslanmaz çelik yapımında %25’e varan değerde krom ilave edilmesi, malzeme yüzeyinde bir oksit tabakası oluşturur ve paslanmaya karşı koruma sağlar. Paslanmaz çelik boru veya paslanmaz fittings gibi malzemelerin üst yüzeyine parlaklık veren de kromdur. Nikel ise paslanmaz çeliğin yapısını stabilize eder ve mekanik özellikleri ile imalat özelliklerini geliştirir, metalin gerilme korozyonu nedeniyle çatlama eğişimini azaltır.
Manganez
Manganez paslanmaz çelik yapımında nikel ile birlikte nikele atfedilen fonksiyonların büyük bir çoğunluğunu gerçekleştirir. Malzemenin direncini artırır ve bunu yaparken çelikteki kükürt ile etkileşime girer. Manganezin nikel ile ikame edilmesi ve daha sonra azotla birleştirilmesiyle kuvvet de artar.
Molibden
Molibdenin krom ile etkileşimi, paslanmaz çeliğin yapımında stabilizasyon sağlar. Çatlak ve çukur gibi aşınmaların önlenmesinde etkilidir. Krom yanında kullanılan molibden, korozyon direncinde büyük artış sağlar.
Azot ve Karbon
Paslanmaz çeliğin yapısını stabilize eder, onu aşınmalara karşı korur. Çeliği kuvvetlendirmek ve korozyona karşı direncini artırmak için azot kullanılır. Azot kullanılması, molibden içeriğinin% 6'ya kadar arttırılmasını mümkün kılar ve bu da korozyon direncini arttırır.
Malzemenin dayanıklılığını artırmak için karbon kullanılır. Karbon ilavesi ışık işlemle sertleşmeyi kolaylaştırır.
Titanyum ve Miobium
Bu iki madde paslanmaz çeliğin hassasiyetini azaltmak için kullanılır. Aksi takdirde tanecikler arasında korozyon meydana gelebilir. Titanyum ve Niobium, karbür oluşturmak için karbonla etkileşime girerek, kromu çözelti içinde bırakır.
Bakır ve Alüminyum
Bakır ve alüminyum, paslanmaz çeliğin sertleşmesini hızlandırmak için titanyum ile birlikte kullanılır. Bu elementler, yüksek sıcaklıkta ıslatma işlemi sırasında sert bir metalik mikro yapı oluşturur.