Paslanmaz çelikler, çok eski zamanlardan bu yana, bilim insanlarının uzun uğraşları sonucu ortaya çıkarılmış maddelerdir. Günlük hayatta birçok alanda yeri olan paslanmaz çelikler; savunma sanayii, mutfak gereçleri, mimarlık, inşaat, tıp ve otomotiv gibi oldukça çeşitli alanlarda yıllardır kullanılır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan bu maddeler, her alanda inovasyon için fark yaratır. 

Peki, paslanmaz çelik fiyat skalası nasıl olmalıdır?

Uzun yıllar kullanım imkânına sahip olan bu dayanıklı malzemeler, geri kalan boru çeşitlerinden her zaman bir adım öndedir. Paslanmaz çelik, kullanım alanına ve kullanım oranına göre yüksek fiyatlı bir malzeme gibi görünse de, aslında oldukça avantajlı ve garanti bir üründür. Asla paslanmayan paslanmaz çelik borular, nesiller boyu kullanılabilecek kadar dayanıklı malzemelerdir. Kullanım alanı her gün daha da artan paslanmaz çelik borular, gün geçtikçe kendi içinde de çeşitlenir. Paslanmaz çelik borular, kendi içinde; dikişli ve dikişsiz olarak ikiye ayrılır. İki farklı kategoride karşımıza çıkan paslanmaz çelik boruların fiyatları, çeşitli faktörler uyarınca farklılıklar gösterebilir. Bu boruların fiyatları genel olarak, borunun ölçüsüne ve türüne dikkat edilerek hesaplanır. Paslanmaz çelik boruların fiyatları metre cinsi ile değil kilogramı baz alınarak hesaplanır. Bu durumun en büyük avantajı, çok fazla miktarda paslanmaz boru alınmak istendiğinde, hem alıcı hem de satıcı için kolaylık sağlamasıdır. Paslanmaz çelik boruların ölçümünü yaparken ve fiyatı hesaplanırken şu hesaplamalar dikkate alınır:

•Paslanmaz çelik borunun çapı
•Paslanmaz çelik borunun metre sayısı
•Paslanmaz çelik borunun duvar kalınlığı
•Paslanmaz çelik borunun enine kesit boyutu
•Paslanmaz çelik borunun çelik kalitesinin yoğunluğu

Hesaplamaların tam olabilmesi için bu süreçler takip edilir. Bunların dışında, borunun türü ve ölçüsü de göz önünde bulundurularak bir fiyatlandırma yapılır.

Paslanmaz Boruların Fiyatını Etkileyen Unsurlar

Üretimden kullanım aşamasına kadar yoğun bir titizlik ve hesaplamalarla üretilen paslanmaz çelik boruların fiyatlarını etkileyen başlıca unsurlar bulunur. Kendi içinde farklı türleri bulunan paslanmaz borular, çok eski zamanlardan bu yana insanların çok sık tercih ettiği ürünler olmuştur. Malzeme kullanımı, bu borular için oldukça önemlidir ve fiyatı etkileyen unsurlardan bir tanesidir. Doğru malzeme seçilmezse, maliyet artımı ve dayanımın düşmesi gibi sonuçlar meydana gelebilir. Bunların yanında, malzemenin boyutu ve yüzey özellikleri de önemli bir husustur. Daha ucuz diye farklı bir malzeme seçilmesi, ilerleyen zamanda çok daha maliyetli sonuçlar doğurabilir. Örnek vermek gerekirse, maliyetten kaçmak için 316 kalite paslanmaz çelik kullanılması gereken bir yerde 304 kalite paslanmaz çelik kullanmak, fiyat açısından bir avantaj sağlıyor gibi görünse de, kullanım şartlarının uyumsuz olması nedeniyle ilerleyen zamanda çok daha maliyetli sonuçlar doğuracaktır.