Paslanmaz çelik adından da anlaşılacağı üzere paslanma özelliğini taşımayan çelik olarak ifade edilebilir. Birçok farklı mekânda ve sektörde paslanmaz çelik kullanımına yer verilmektedir. İlk olarak 1800 yıllarında keşfi yapılmış olan paslanmaz özelliğe sahip olan çelik üretimleri yıllar içinde gelişerek günümüze kadar ulaştı. Çelik hammaddesinin içinde yer alan krom çeliğin paslanmasının önüne geçmenin yanı sıra lekelenmesine de mani olur. Özellikle mutfak alanlarında sıklıkla karşımıza çıkan tencereden çatal bıçağa kadar her bir ürün paslanmaz çelikten üretilmiştir.
Paslanmaz çelik ile üretimin yapılması ise ürünlerin daha sağlıklı ve hijyenik kullanımına yer açılmasına neden olmaktadır.
Paslanmaz çelik ürünleri bu anlamda sağlık ve tıbbi müdahale alanlarında da sıklıkla karşımıza çıkar.
Paslanmaz çelikler çelik ve kromun yanı sıra karbon elementlerine de sahip olarak üretilir. Üretim kalitesi ise karışımın doğru oranda sunulmasına göre değişmektedir. Bu sebep ile paslanmaz çeliklerde de kaliteli üretime sahip olan seçenekler yer almaktadır. Paslanmaz çeliklerin içinde yer alan hammaddeler bakır, mangan, nikel, krom, mobilden, karbon, silisyum, azot ve titanyum olarak sayılabilir. Bu hammaddelerin ise doğru oranda kullanılarak üretimin yapılması oldukça önemli olan bir detaydır.
Paslanmaz Çelik Hammaddeleri Çeliğe Ne Kazandırır?
Paslanmaz çelikler farklı birçok hammaddenin doğru oranda kullanılması ile oluşur. Paslanmaz çeliğin paslanmaz özelliğini edinmesi krom sayesinde olmak ile beraber kırılganlığı arttıran ise nikeldir. Bunun yanı sıra korozyon dayanımının artırılmasına destek sunan ise mobilden olarak ifade edilebilir. Çelik ürününün daha işlenebilir hale gelmesi için bakır kullanılırken yüksek sıcaklık değerlerine dayanması için ise mangan içerir.
Paslanmaz çelik üretiminde kendine yer edinen silisyum ise mukavemetin artmasında destek sunar. Aynı zamanda sertliğin artması için karbon kullanılır. Paslanmaz çeliğin tokluğunu etkileyen azotun yanında çeliğin sertliğinin artmasında ise titanyum kullanılmaktadır. Tüm bu karışımların doğru orana sahip olması ise hem mukavemeti yüksek hem işlenebilir hem de korozyona karşı dirençli olan paslanmaz çeliklerin üretimi mümkün olmaktadır. Bu sebep ile paslanmaz çelik alımızda mutlaka kaliteli tercihlere yer açmanız önerilir.