Paslanmaz Çelik Nedir?
Bileşiminde en az %11 krom içeren çeliklere paslanmaz çelik denir. Paslanmaz çeliklerin en önemli özelliği korozyona karşı dayanıklı olmalarıdır. Paslanmaz çeliklere bu özelliği yüzeylerinde oksit tabakası verir ve hatta dayanıklılığın yanında dış etkenlere bağlı oluşan bozulmaların onarılması da oksit tabakası ile mümkündür. Paslanmaz çeliğin diğer özellikleri ise imalatının kolay olması, estetik yüzey görünümü, hijyenik, düşük ve yüksek sıcaklıklarda kullanılabilmesi, tamamen geri dönüştürülebilmesi ve uzun ömürlü olmasıdır.
Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları Nelerdir?
Paslanmaz çelik boru, tüm özellikleri ile endüstriyel ve evsel alanlarda vazgeçilmez bir malzeme olmuştur. Paslanmaz çelik inşaat, otomotiv, sağlık gibi birçok alanda çeşitli ihtiyaçlar için kullanılır. Bu ihtiyaçlar paslanmaz levha, paslanmaz rulo, paslanmaz boru, paslanmaz profil gibi çeşitli malzemeler olabilir. Paslanmaz ürünler bahsedilen özellikleri nedeni ile fiyat olarak daha pahalıdır ancak daha uzun ömürlü, daha sağlıklı ve daha stabil olmaları nedeni ile normal parçalar ile arasındaki fiyat farkını kapatmaktadır. Paslanmaz çeliğin en çok kullanıldığı parça paslanmaz borudur ve birçok evsel ve endüstriyel alanda yer alır.
Paslanmaz Boru Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Özel tekniklerle üretilen paslanmaz borular paslanmaz çeliklerin bir çeşididir. Paslanmaz çeliklerin özelliklerinin yanı sıra paslanmaz boruların şekil verilebilir özellikleri yüksek olduğu için zor çalışma şartlarında bile kolaylıkla kullanılabilirler. Yapılan çeşitli işlemlerle paslanmaz borulara parlak bir görünüm kavuşturularak estetik özellik de sağlanır. Bu işlemler aynı zamanda paslanmaz borunun temizliğini de kolaylaştıran etmenleri de oluşturur.
Paslanmaz çelik borular mobilya sektöründe çeşitli ev eşyalarının yapımında, sıcaklığa dayanıklı oldukları için otomotiv sektöründe ve tezgah ve manken yapımında kullanılarak tekstil sektöründe kendilerine yer bulurlar.
Paslanmaz Kalite Belgeleri Nelerdir?
Paslanmaz çelik bahsettiğimiz özellikleri ile hayatımızda birçok kolaylık sağlıyor ancak her paslanmaz çelik aynı değildir. Paslanmaz kalitesi bu noktada önem kazanır. Bahsedilen özelliklerin doğru bir şekilde kullanılması ve kaliteli olması oldukça önemlidir. Paslanmaz kalite kontrolü çeşitli yöntemler ve tedbirlerle sağlanabilir. Ürünlerin çeşitliliği, özellikleri ve miktarları yanında üretim araçlarının kalitesi ve çevre yönetimi kontrollü ve disiplinli paslanmaz kalite sertifikasyonları ile sağlanabilir. Paslanmaz kalitesi ürünün kullanışlılığını ve kullanılma ömrünü arttırır böylece verim artışı sağlanır. Bu amaçla alınması gereken paslanmaz kalite belgeleri şöyle sıralanabilir:
- ISO 9001: 2015 Seri Kalite Yönetim Belgesi
- En 10217-7: 2014 Standardına Uygun İmalatçı Firma Belgesi
- AD 2000- PED Dökümcülük Sertifikası
- ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Belgesi
- TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi
- TSEK Kritere Uygunluk Belgesi