Paslanmaz çelikler dünden bugüne bakıldığında gıdadan kimyaya, ilaç sanayisinden atık su arıtma tesislerine kadar birçok yerde kullanılması sebebiyle paslanmaz çeliğin önemini ve değerini her geçen gün biraz daha artırmaktadır.
Paslanmaz çelik kullanım alanları birçok sektörde oldukça çeşitlidir. Bu nedenle de her kullanım alanının getirdiği farklı özellikleri ve kalite sınıflarını içerisinde barındırır. Geniş kullanım alanı sebebiyle çeşitli özellik ve kalite sınıfları bulunan paslanmaz çeliklerin birçoğu 300 kalite serisinde bulunan paslanmaz çeliklerdir. Paslanmaz çelik kalite sınıfları şu şekilde sıralanabilir;

Östenitik

Paslanmaz çeliklerin en sık kullanılan türü şeklinde tanımlanabilir. Bu grup, 304, 316 kalite çelikleri ve yüksek alaşımlı 310S kalite çeliklerini barındırır. Bu çelikler de en sık kullanılan paslanmaz çelikler olarak tanımlanabilir. Östenitik paslanmaz çelik uygulamaları genel olarak konteyner, züccaciye, endüstriyel kaplama, mimari cephe ve inşaat gibi yapıları içerir.

Ferritik 

Bu gruptaki paslanmaz çelik ürünler düşük karbonludur ve %12 ila %18 krom içeren türlere sahiptir. Sıklıkla kullanılan türü ise 430 kalite çelikler olarak tanımlanabilir. Yapısal olarak yumuşak çeliklere benzerlik gösterirler fakat bu ürünlerin korozyona karşı dayanımları oldukça yüksektir. Ferritik çeliklerin genel olarak kullanım alanları; çamaşır makinaları, iç mekân dekoratif uygulamaları, otomobil şasi parçaları, mutfak gereçleri, sıcak su tankları ve egzoz elemanları olarak sıralanabilir. 

Östenitik-ferritik (Duplex)

Paslanmaz çeliklerin bazıları östenitik ve ferritik fazlardan oluşan iç yapıları sebebiyle dublex paslanmaz çelik olarak tanımlanırlar. Yüksek oranda krom ve orta miktarda da Nikel maddesi içeren çelik türleridir. İçeriklerinde %8 oranında nikel olması sebebiyle tam östenitik yapıya ulaşmaları yetersizdir. Paslanmaz çeliklerin bu dublex yapısı, süreklilik ve kuvvet sağlar. Genellikle dublex çelikler gemi inşa sanayinde ve petrokimya alanlarında tercih edilirler.

Martensitik

Martensitik kalite sınıfında bulunan paslanmaz çelikler genellikle mekanik dayanımın daha iyi olmasının istendiği uygulamalarda tercih edilir. Bu özellikteki paslanmaz çelikler, östenitik paslanmaz çelik sınıfında bulunan malzemelere kıyasla çok daha uygun fiyatlıdır. Genel olarak mıknatıs tutan bu paslanmaz çelik kalite sınıfının en belirgin özelliği; bu sınıfta var olan paslanmaz malzemelere ısıl işlemin kolaylıkla uygulanabilmesidir.