Paslanmaz çelik önceleri sadece endüstri de kullanılan bir malzeme iken pratikliği, dekorasyona olan katkısı ve yüksek işlevselliği sayesinde zamanla her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Paslanmaz çelik kendine has birçok özelliği bulunan bir maddedir. Paslanmaz çelik %10'dan fazla krom içeren düşük karbon seviyesine sahip bir malzemedir. İçeriğin deki krom sayesinde normal çelikten ve diğer malzemelerden daha dayanıklıdır ve korozyona karşı dirençlidir. 
Paslanmaz çeliğin 4 gruba ayrılan 60'ın üzerinde çeşidi bulunmaktadır ve bunlar ihtiyaca göre her alanda kullanılabilmektedir. Dünyanın en değerli malzemelerinden biri olarak kabul edilir. Dayanıklılığının yanında şık görüntüsü ile de sıkça tercih edilmektedir. Paslanmaz çeliğe özelliğini veren metalin üzerine bir film oluşturularak havadaki oksijen ile krom karışımı kullanılır. Bu film sayesine çelik korozyona ve paslanmaya karşı dayanıklı hale gelir. Daha sonra da nikel, molibden ve titanyum elementleri eklenerek dayanıklılık maksimum seviyeye çıkartılır. Bu oluşturulan filmin bir diğer özelliği ise zaman içerisinde hasar gördükçe kendi kendini onarıp yenileyebilme özelliğine sahip olmasıdır. Hasarı ufak bir miktar oksijen görmesiyle birlikte hızlıca onarır. Mekanik veya kimyasal fark etmeksizin her türlü hasarda bu işlemi gerçekleştirerek kendini onarabilir. Bu da paslanmaz çeliğin en büyük avantajlarının başında gelir. 
Değişen sıcaklıklara ve yüksek sıcaklıklara dayanaklı bir malzeme olması da avantajları arasındadır. Bu sayede ana akım hatlarında, uçak ve havacılık alanlarında, kazanlarda, süper ısıtıcılarda, çamaşır makinalarında ve vanalarda rahatlıkla kullanılır. Parlak ve şık bir yüzeye sahip olduğu için de estetik açıdan tercih sebebidir.
Paslanmaz çelik aynı zamanda en hijyenik malzemelerden biridir. Üzerinde bakteri oluşumunu engeller. Mutfak tezgâhların da, hastaneler de ve restoranlarda da sıklıkla bu özelliği sebebiyle tercih edilir. İlerleyen teknoloji sayesinde de paslanmaz çeliğin üretimi günümüzde çok basit ve hızlı hale gelmiştir. Çok kolay bir şekilde kesilebilir, bükülebilir, şekillendirilebilir, işlenebilir bir yapıdadır. Ger dönüştürülebilir olması da ciddi bir avantajdır. Paslanmaz çelik her şartta geri dönüştürülebilir ve hali hazırda şu an kullanımda olan paslanmaz çeliklerin yarısı geri dönüşümden elde edilmiştir.