Paslanmaz Çelik İçin Lehim Kullanımı
Paslanmaz boru lehimleme işleminin çok zor olduğu düşünülmektedir. Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır. Mukavemet ve korozyon önleyici özelliklerinden ötürü günlük hayatımızın bile hemen hemen her yerinde bulunan paslanmaz çelik ve paslanmaz boru çeşitleri cam ve sentetik ürünler kadar vazgeçilmezdir. Eğer ki doğru malzeme setine sahipseniz paslanmaz boru lehimleme işlemi sizin için bir sorun teşkil etmeyecektir.

  • elektrikli havya,
  • gaz yakıcı,
  • akı,
  • lehim,
  • metal fırça,
  • çözücü,
  • sabun,
  • bez, paçavra,
  • iş eldivenleri.
Bu malzeme setleri bu işlem için ihtiyacınız olan malzemelerdendir.

Paslanmaz Çelik Lehimleme Nasıl Yapılır?
Lehimleme gerektiren parçalar, işten önce, iyi bir temizliğe ihtiyaç duyar. Bu temizlik için metal fırça, zımpara kağıdı ve taşlama taşları yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra yüzey aseton gibi çözücülerden ve yağdan arındırılmalıdır. Daha sonrasında Akı uygulamanız gerekecektir çünkü Akı olmadan paslanmaz çeliğin lehimleme işlemi zordur. Lehimleme yapılacak ürünlerin tasarımının izin verdiği durumlarda, derzlerde bunları ayrı ayrı lehimledikten sonra erime sıcaklığına getirilip tekrar birleştirilir ve ısıtılır. Bu işlem sayesinde aralarında çok güçlü bir bağlantı elde etmiş olursunuz. Daha sonrasında ise yüzey düzgün bir lehim tabakası elde edene kadar aynı işleme devam edebilirsiniz.

Lehimleme İşleminde Oluşabilecek Hatalar
Hazırlık esnasında, malzemelerin seçiminde, paslanmaz çeliğin kalitesi durumda ya da bir kişinin hata yapması durumunda, lehim metal üzerine yayılmayabilir ve parçalar birbirine lehimlenmeye bilir. Bunun nedeni lehimleme işinden önce, parçaların yeterince temizlenmemesi veya yeterli bir seviyede ısınmaması olabilir. Genellikle bu büyük parçalar ile gerçekleşen lehimleme işleminde lehim ucunun her seans sonrasında ucunun temizlenmesi gerekmektedir. Kaliteli bir lehimleme yapmak istiyorsanız paslanmaz çeliği, boraks veya lehim asidi kullanmak yerine saf kurşunla lehimlemeniz önerilir. Bozulmamaları için de, lehimleme sonrasında, ürünün bir süre boyunca rahatsız edilmeden soğumasına izin verilmelidir.