Paslanmaz çelik ürünlerin en önemli özellikleri arasında aşınma ve ısıya karşı dayanıklı olmaları gösterilir. Bu özellikleri sebebiyle de mutfak ve banyolarda sıklıkla bu malzemeler tercih edilir. Paslanmaz çeliklerin içerisinde yer alan krom, havadaki oksijenle birlikte tepkimeye girdiğinde koruyucu bir film oluşmasını sağlar. Bu durum da ürünlerin paslanmasın engeller. Ancak paslanmaz çeliklerin yüzeyinde oluşan yağ ya da kir gibi durumlarda her zaman bu etkileşim oluşamayabilir. Çelik yüzeyi bu sebeple aşınabilir. Günlük hayatımızın bir parçası olan çeliklerin her ne kadar dayanıklı bir malzeme olarak üretilse aralıklarla temizlenmesi bu nedenle oldukça önemlidir.
Kimyasal Maddelerden Uzak Durun
Paslanmaz çeliklerin yüzeyleri temizlenirken aşındırıcı kimyasallar kullanılmaması gerekir. Yüzeye zarar veren bu malzemeler, çeliğin yapısına ve işlevine zarar veren etkilere sebep olabilir.
Dikkatlice Silin
Paslanmaz çelikler enine ya da dikine sıralanan taneciklerden meydana gelir. Bu sebeple silme ve temizleme işlemlerini dairesel hareketler yerine taneciklerin sıralanma yönüne uygun şekilde çizgisel hareketlerle yapmak oldukça önemlidir. Bu şekilde hem yüzey zarar görmez hem de lekelerin daha kolay çıktığını görebilirsiniz.
Sıcak Su Kullanın
Paslanmaz çelik temizleme işlemi esnasında sıcak su, temiz bir bez ya da yumuşak dokulu bir sünger kullanımı çeliğin zarar görmemesi için oldukça önemlidir.
Sert Yapılı Bezler Kullanmayın
Temizleme işleminde kullanılan bezler, yüzeyleri çizebilir ve görüntüsünde bozulmalara sebep olabilir. Bu nedenle ürünlere zarar vermeyecek cinste mikrofiber bezlerle etkili bir temizlik gerçekleştirilebilir.
Doğru Deterjan Seçimi
Kimyasal içermeyen, kaliteli bir bulaşık deterjanı ya da sabun kullanarak paslanmaz çelikler temizlenebilir. Kullanacağınız temizlik ürünlerinin öncelikle kullanım talimatlarının okunması ve küçük bir yüzeyde test edilmesi gerekir.
Karbonat Kullanımı
Paslanmaz çeliklerin yüzeyindeki zorlu lekeler için karbonat kullanımı etkili olabilir. Suyla karıştırdığınız karbonatı macun kıvamına getirildikten sonra yüzeyde yarım saat bekletebilirsiniz. Sonrasında nemli bir bezle silebilir ve durulayabilirsiniz.
Paslanmaz çelik yüzeyler silinirken kullandığınız malzeme ve temizleme biçiminiz oldukça önemlidir. Tüm bunların yanında temizlik esnasında koruyucu giysiler giymek ve temizlik yapılan alanın havalandırılması da bir o kadar atlanmaması gereken durumlar arasındadır.