Paslanmaz Cıvata Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen iki parçanın üzerine delik açılması ve ucuna somun takılması sonrası aralarına takılan bağlantı parçasıdır. Cıvatayı vidadan ayıran özellik, somun ile birlikte kullanılmasıdır. Paslanmaz cıvata ise su ve benzeri sıvı maddeler ile temas sonrasında oksitlenmeyen, yani paslanmayan cıvata modelidir. Paslanmaz cıvata maddesinin en çok kullanıldığı alanlar, inşaat ve makine sektörleridir.  Bu sektörlerde paslanmaz cıvata ile birlikte en çok kullanılan diğer maddeler ise paslanmaz fittings ve paslanmaz boru olarak öne çıkar.
Paslanmaz cıvata sözcüğünün kökeni, İtalyanca “Gieveta” sözcüğüdür ve kullanımı milattan önce 1. yüzyıla kadar uzanır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de parçaları sonradan ayrılabilecekleri şekilde birbirine bağlamak için kullanılan paslanmaz cıvata, genellikle silindirik bir forma sahiptir.

Paslanmaz Cıvata Nerelerde Kullanılır?

Paslanmaz cıvata, boru bağlantı elemanlarının suyla temas etmesi muhtemel alanlarda sıklıkla kullanılır. Burada amaç, bu boru bağlantı elemanları bir şekilde suya temas etse dahi bozulmamalarını ve uzun süreli kullanılabilmelerini sağlamaktır.
Cıvatanın kullanım alanı oldukça geniştir. Bununla birlikte cıvatanın yüzlerce çeşidi vardır ve her bir çeşidinin kullanım yeri de farklıdır. Makine ve inşaat sektörlerinde en çok kullanılan bazı cıvata türlerini ve kullanıldıkları yerleri görmek için okumaya devam edin.

Germe Cıvataları

Germe cıvataları ince mil sıkılması yapılırken elastiki olarak genleşir. Bu nedenle cıvata emniyetine sahip değildirler. Germe cıvatalarının en çok kullanıldığı yerler biyel kolları ve yüksek basınçlı flanş bağlantılarıdır.

Tornavida Ağızlı Cıvatalar

Tornavida ağızlı cıvatalar, isminden de anlaşılabileceği üzere tornavidalarla sıkılıp açılacak kadar küçük bağlantılarda kullanılırlar. İnşaat sektöründeki çok büyük bağlantılar için genellikle tercih edilmezler.

Havşa Başlı Cıvatalar

Havşa başlı cıvatalar, silindirik başlı cıvatalara göre daha ince başlara sahiptir. Bu nedenle ince malzemeler bağlanırken kullanılırlar. Özellikle cıvata başının dışarıda kalmaması gereken durumlarda havşa başlı cıvatalar ideal seçimdir.

Allen Cıvatalar

Dar ve ince yerlerde kullanılan Allen cıvatalar, genel olarak da küçük modellerdir ve alyan başlı cıvata olarak da bilinirler.