Paslanmaz çubuk günlük hayatta kullandığımız tüm çelik malzemelerde bulunur. Ayrıca en çok üretilen malzemedir. Dökümü ince bir yapıyla gerçekleştirilir çünkü çubuktur. Bu sebepten dolayı farklı kalitelerde üretimi gerçekleştirilir. Yüksek basınçlı ortamlarda problemsiz kullanılabilmesi için doğru kalite kodunun tercih edilmesi önemlidir. Paslanmaz çubuk çok tercih edilir çünkü parlak bir yapıya sahiptir ve dekoratif yapıdadır.

Paslanmaz Çubuk İmalatı


Tüm paslanmaz çelik üretimlerinde olduğu gibi dökümü gerçekleştirildikten sonra soğumaya bırakılır. Paslanmaz çelik çubuk krom ve nikel karışımından üretilir. Suya, asitlere ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Dökümü gerçekleşip soğumaya bırakılan her paslanmaz çelik çubuğun görünümü modern ve dekoratiftir. Kullanım alanına göre farklı kalite özelliklerine göre üretilebilmektedir. Üretimi 5 ayrı kalite kategorisi üzerinden gerçekleştirilir bu kalite kodları; 304, 316, 430, 430F ve 630 olmak üzere sınıflandırılır.

Paslanmaz Çubuk Hangi Alanlarda Kullanılır?


Paslanmaz çubuk çok farklı alanlarda kullanıma sahiptir. Başlıca kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir; 304 kaliteli paslanmaz çelik çubuklar mutfak ürünlerinde kullanılmaktadır. Çelik çatal, bıçak ve kaşığın üretimi 304 kalitesiyle gerçekleştirilir. 316 kalite paslanmaz çelik çubuklar korozyona karşı dayanıklıdır bu sebeple tekne üretimlerinde kullanılır. 430 ve 430F kalite paslanmaz çelik çubuklar ise dekoratif amaçlı kullanılacak ürünlerin üretimi esnasında kullanılır. 30 kalite paslanmaz çelik çubuklar ise savunma sanayisinde sık sık kullanılır.

Paslanmaz Çubuk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Paslanmaz çubuk alırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Paslanmaz çelik çubuk farklı farklı kalitelerde üretilir. Alımı gerçekleştirilecek olan çubuğun paslanmaz kalitesinin tespit edilmiş olması gerekmektedir. Dökümü gerçekleşen borunun, içeriğinde barındırdığı krom ve nikel oranlarının dayanıklılığını ölçümleyebilmek için basınç ve sıcaklık testleri yapılması gerekir. Satın alınma işlemi gerçekleştirildikten sonra sertifika kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Çubukları temizlerken aşırı kimyasal içeren tuz ruhu, çamaşır suyu gibi ürünlerin paslanmaz çelik çubuklara temasından kaçınılması gerekmektedir.