Genel olarak bakıldığında sıvı ve gazların bir yerden farklı bir yere aktarılması amacıyla kullanılan paslanmaz borular, korozyona karşı yüksek direnç sağlamaları ve yıllar boyunca kullanım avantajı sağladıkları için pek çok sektörde oldukça önemli yer tutarlar. Bunlarla birlikte paslanmaz borular, dış etkenlere ve yüksek basınca karşı da oldukça dayanıklıdırlar.
Gelişen teknolojiyle birlikte gelişen borular ve bu borulara uygun bağlantı elemanları için dünya genelinde birçok farklı standart belirlenmiştir. Bu belirlenen standartlar, boru ve bağlantı elemanlarını tercihinde hangi şartlar altında çalışabileceği konusunda müşterilere yardımcı olur. Paslanmaz borular, dikişli boru ve dikişsiz boru olmak üzere iki farklı çeşitte üretilebilir. Dikişli borular, adından da anlaşılabileceği üzere düz bir şeritten kaynaklanarak
paslanmaz boru haline getirilir. Dikişsiz borular ise sıcak ya da soğuk çekme yöntemleri kullanılarak boru şeklini alırlar. Çekme yöntemi kullanılarak üretilen borular bütün halindedir bu nedenle de dikişli borulara kıyasla basınca karşı daha fazla direnç gösterebilirler. Özellikle yüksek basınçlı sistemlerde dikişsiz borular özellikle tercih edilmektedir.
Paslanmaz Dikişli Boru Nasıl Üretilir?
Üretim yöntemlerine göre farklılık gösterebilen bir diğer
paslanmaz çelik boru türü olan dikişli borular, çekme (dikişli) borulara kıyasla basınca karşı çok daha az dirençlidir. Bu durumun nedeni üretim esnasında uygulanan kaynaklama yöntemidir. Çekme borulara kıyasla zayıf olan dikişli borular, genellikle dekoratif amaçlı ya da basıncın az olduğu alanlarda ya da sektörlerde tercih edilirler. Dikişli boruların üretimi esnasında uygulanan yöntemler dikişsiz borulara kıyasla oldukça farklıdır. Çelik saclardan kesilen ve farklı kaynak makinelerinden geçirilerek yuvarlak hale getirilen, sonrasında otomatik kaynak makineleri tarafından verilen şeklin korunabilmesi adına kaynak yapılması, dikişli boruların üretim süreçlerinin başlangıcı olarak tanımlanabilir.
Kaynak işlemi sona eren borular, tavlama ünitesine alınır ve burada tavlama işlemi başlar. Bu işlemin amacı, boruların rahat bir şekilde şekillendirilebilmesidir. Bununla birlikte tavlama işlemi, boruların esneme durumuna karşı dayanıklı olmalarını da etkiler. Bu işlem sonrasında borular kesim ünitesine gider ve istenilen boyutlarda şekillendirilir. En son aşamaya gelindiğinde ise kaynak esnasında kalan çapaklar temizlenir, boruların daha pürüzsüz bir yüzeye sahip olması için dikkatlice zımpara işlemi uygulanır.