Paslanmaz Çelik Flanş Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz Çelik Flanş Nedir?

Boru hatları, birçok farklı malzemenin taşındığı endüstriyel yapılardan biridir. Birbirinden ayrı olarak üretilen boru ve makine parçalarının sızıntı yapmaması adına birleştirilmesi için ise flanşlar kullanılmaktadır. Paslanmaz fittings malzemesi olarak bilinen flanşlar, basınca karşı kullanılan contalar bulundurduğundan genellikle basınçlı ortamlarda tercih edilmektedir. Paslanmaz çelik flanşlar, kullanıldığı standartlara göre belirli normlara ayrılmaktadır. Ülkemizde ise genellikle iki farklı norm kullanılmaktadır. Bunlardan ilki Avrupa normu olarak kabul edilen Pn’dir. İkincisi ise Amerikan Standartlar Enstitüsü tarafından kabul gören Libre Amerikan normudur. Paslanmaz çelik flanşlar kendi içinde 5 farklı grupta incelenmektedir.

Paslanmaz Çelik Flanş Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz çelik flanşlar kendi içinde 5’e ayrılmaktadır. Bunlar;

1.Paslanmaz Düz Flanş

Paslanmaz düz flanş kullanılırken, hattın önü ve arkası olmak üzere iki ucuna da kaynak yapılarak hat birbirine bağlanır. İki flanş birbirine contalar sayesinde tutturularak hatta sızıntı olması önlenmektedir.

2.Paslanmaz Kaynak Boyunlu Flanş

Paslanmaz kaynak boyunlu flanşlarda, kaynak yapılacak uc kısım daha uzundur ve iki flanş üst üste birbirine bağlanmaktadır.

3.Paslanmaz Dişli Flanş

Paslanmaz dişli flanşlar, hatların sonuna kaynatılan nipeller ile birlikte kullanılırlar. Genellikle paslanmaz boru hatlarında bulunmaktadır.

4.Paslanmaz Serbest Flanşlar

Hatların makinelere bağlandığı noktalarda kullanılan paslanmaz serbest flanşlar, hat üzerinde hareket edebilirler. Serbest flanşlar, paslanmaz yakalar ile birlikte kullanılır. Serbest flanşlar içinden boru geçirilip yaka kaynatılarak flanşların boru dışına çıkması engellenir. Bu şekilde sızıntıda önlenmiş olur.

5.Paslanmaz Kör Flanşlar

Diğer flanşlar gibi conta yardımıyla parçaların birbirine bağlanmasına yardımcı olan paslanmaz kör flanşlar, özellikle hattın sonlarında kullanılmaktadır.

Paslanmaz Çelik Flanşlar Nerelerde Kullanılır?

Paslanmaz çelik flanşlar, birçok mühendislik ve tesisat projesinde kullanılmaktadır. Makinelere dönme işlevini kazandırdığı için mühendisler tarafından sıklıkla tercih edilir.

1.Vana ve Pompalar

Flanşlar, hem vana ve pompaların yapımında hem de bunların hatlara bağlanmasında kullanılmaktadır. Yüksek basınçlı bu boru hatlarında paslanmaz flanşlı vanalar kullanılarak hat kontrol altına alınmaktadır. Hattın başında kullanılan pompalar ise hattın basıncına göre dişli veya flanşlı olabilmektedir.

2.Su Tesisatı

Su tesisatlarında flanş bulunmayan boru hatları kullanmak yüksek basınç sebebiyle patlamalara yol açabilir. Basınç sonucu patlamaların meydana gelmemesi için cıvatalar ile desteklenmiş paslanmaz flanş kullanmak su tesisatları için idealdir.

3.Makineler

Neredeyse tüm makineler dış etkenlere karşı hassas olduğundan parçaların birbirine iyi bir şekilde bağlanması çok önemlidir. Bu yüzden paslanmaz çelik flanşlar, motorlu araçlarda ve sanayi tipi makinelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Flanş kullanımı özellikle hareketli parça bulunduran mekanik yapılarda sıklıkla görülmektedir.

Borşen, tüm bu normlara ve çeşitlere uygun olarak birçok flanş çeşidi üretmektedir. Siz de, Borşen ile birlikte en kaliteli boru bağlantı elemanlarına sahip olabilirsiniz.