Paslanmaz krom, 18.yüzyılda Louis Nicolas Vauquelin tarafından, bir kurşun filizinin içerisinde keşfedilmiştir. Parlak, metalik görünümlü ve serttir ama bir o kadar da kolay kırılır. Krom, 1907 santigrat derecede eritilebilirken, 2672 santigrat derecede kaynar. Cr simgesi ile kısaltılan bu element, 51.996 atom ağırlığına sahiptir. Krom, doğada saf olarak bulunmaz. Bileşik durumda olduğu elementlerden birkaç işlem sonucunda ayrılarak sıvı ve toz halde kullanılır. Ayrıca krom; istiridye, yer fıstığı, yumurta sarısı, peynir, üzüm suyu ve maya gibi gıdalarda da belirli miktarlarda bulunur.

Paslanmaz Krom Kullanım Alanları


Paslanmaz krom, çok yönlü bir element olduğu için çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Mutfak ve banyo endüstrisi, metal ve çelik sanayi, refrakter, otomotiv, döküm, metalurji ve kimya; kromun kullanıldığı başlıca alanlardır. Krom miktarının yüksek bir kısmı ferrokrom üretimi için kullanılmaktadır. Ferrokrom, özel ve paslanmaz çeliklerin yapımında kullanılan demir ve krom alaşımıdır. Krom, hava ile temas eder ve çelik üzerinde krom oksit tabakası oluşturur. Oluşan bu tabaka sayesinde çelik, hava ile doğrudan temas etmez ve paslanma meydana gelmez. Paslanmaz krom ayrıca; cam, mermi, çimento, metal cilalama, kaplama, top, çeşitli silahlar ve mühimmatlar, gemi, otobüsler, tren vagonları, sokak aydınlatmaları, uçak, uzay sanayisi, bisikletler, motorlar, motosikletler,  boya sanayisi ve ağır sanayi gibi çeşitli alanlarda alaşımlı veya saf halde çeşitli işlemlerden geçerek kullanılır.

Günlük hayatta kullandığımız çoğu üründe paslanmaz kroma rastlamak mümkündür. Farklı bileşikler sayesinde kromun kullanım alanları artabilmektedir. Gerekli bazı durumlarda kullanılan nikel ise, paslanmaz çelik materyallerinin üretimlerinde kullanılan kromun ardından en çok tercih edilen maddedir. Paslanmaz çelik ürünlerde krom miktarının yüksek olması malzemenin korozyon dayanımını artırır ancak içerisinde bulunan nikel oranının az ya da yüksek olması ile ısı dayanımı ve sertliği gibi özellikleri artırılabilmektedir.