Demir, doğada bulunan haliyle yumuşak ve kırılgan bir yapıdadır. Saf demir, hava veya suyla temas etmesi halinde oksijenle tepkimeye girer ve paslanma adı verilen kimyasal reaksiyona girer. Demir elementine belirli oranlarda krom, karbon ve birkaç farklı malzeme daha eklenerek paslanma direncine sahip bir alaşım olan paslanmaz çelik üretilir. Fiziksel ve kimyasal korozyona karşı dayanıklı ve aynı zamanda paslanmazlık özelliğine sahip bir yapıda bulunan paslanmaz çeliğin şekil verilmesiyle paslanmaz profiller elde edilir.
Paslanmaz çelik, genellikle levhalar halinde veya kutu ve dikdörtgen profiller şeklinde üretilir ve kullanılır. Fiziksel ve kimyasal direnci sayesinde birçok sektörlerde tercih edilebilen paslanmaz çelik profiller, sağlık, inşaat, mutfak, gemi inşaat, havacılık, mimari ve dekorasyon gibi birçok alanda kullanılır.
Paslanmaz Kutu Profil Nerede Kullanılır?
Paslanmaz profiller, dayanıklılığı ve diğer materyallerle uyumu sayesinde çeşitli alanlarda sıkça tercih edilir. Korozyon ve oksitlenmeye karşı direnci sayesinde dekoratif olarak, yapı ve inşa malzemesi olarak kullanılabilir. Çeşitli ortamlarda güvenle kullanılabilen paslanmaz kutu profiller;
- Her türlü inşaatta yapı malzemesi olarak,
- Otomotiv ve yan sanayi sektörlerinde yapı malzemesi olarak,
- Mobilya üretim sektöründe yapı malzemesi olarak,
- Teknoloji sektöründe birçok elektronik cihazda,
- Tekstil sektöründe manken ve askılık yapımında,
- Gemi inşa ve ağır sanayi sektörlerinde çeşitli alanlarda,
- İç mimari alanında korkuluktan tavan yapısına kadar,
Sıkça tercih edilir.
Paslanmaz Profillerin Avantajları
Paslanmaz profiller, belirli oranlarda içeriğine katılan materyaller sayesinde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip olabilir. Paslanmaz profillerin fiziksel dayanımları, darbelere ve basınca karşı dayanıklı olmasını ve ezilmeden uzun süre kullanılabilmesini sağlar. Doğru temizleme tekniğiyle parlaklığını ve hijyenik yapısını yitirmeden kullanılabilirler. Kaynak yapmaya elverişli yapılarıyla dekorasyon alanında sıklıkla tercih edilirler. Paslanmaz profillerin oksitlenmeye dirençleri, onların nemli ortamlarda da kullanılabilir olmalarını ve gemi inşaatı gibi alanlarda tercih edilmesini sağlar.