Nipel, metal boruların birbiri ile bağlanmasını sağlayan ve borunun her iki ucunda bir erkek boru dişi olan bağlantı elemanlarıdır. Bir tek borunun yeterli olmaması durumunda pirinç, paslanmaz çelik, karbon, alüminyum gibi çok çeşitli malzemelerle nipel yapılabilir. Paslanmaz nipel, diğer boruları veya hortumları birbirine bağlamak için uzun ömürlü olması nedeniyle daha yaygın olarak kullanılır. Korozyona karşı dirençli olması paslanmaz nipel bağlantı elemanı ihtiyacını artırmaktadır. Korozyon ve basınç direnci sayesinde çok daha sağlam olan paslanmaz çelik nipel, diğer nipel türlerine göre çok daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar.

Sıhhi tesisat ve diğer endüstrilerde kullanılabilen paslanmaz çelik nipel için tercih yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler bulunur. Dikkate alınması gereken öncelikli noktalar; malzeme, kalınlık ve çap gibi tüp seçimidir. Paslanmaz nipel alırken genel özellikleri (sıcaklık, basınç ve güvenlik katsayıları gibi) hakkında bilgi sahibi olmak da gerekir. Bunun haricinde; dişler, kare kesim, oluklu, eğimli, kıvrık, dikenli veya dikişsiz uç bağlantılar gibi son bağlantıları bilmek de doğru paslanmaz nipel tercihine katkı sağlar.

Paslanmaz Nipel Kalite Sınıfları


Paslanmaz nipel imalatında en çok kullanılan kaliteler 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliktir. 304 ve 316 kalite paslanmaz çelik nipel özelliklerini şu şekilde özetlemek mümkündür.

304 Kalite Paslanmaz Çelik: 304 kalite paslanmaz çelik en yaygın olarak kullanılan östenitik paslanmaz çelik kabul edilir. Genellikle yüksek miktarda nikel ve krom dışında ana alaşım elementleri olan manganez, silikon ve karbon içermektedir. İçeriği nedeniyle korozyon direnci oldukça yüksek olan 304 kalite paslanmaz çelik nipel pek çok alanda tercih edilmektedir: Buzdolabı ve bulaşık makinesi, ticari gıda işleme ekipmanları, bağlantı elemanları, borular, ısı eşanjörleri, standart karbon çeliği aşındıracak ortamlardaki yapılar.

316 Kalite Paslanmaz Çelik: Yüksek miktarda nikel ve krom içeriğinin yanı sıra silikon, manganez ve karbon içeren 316 paslanmaz çelik bileşiminin çoğunluğu demirden oluşur. 304 ve 316 paslanmaz çelik arasındaki en büyük fark kimyasal bileşimidir. 316 kalite paslanmaz, önemli miktarda molibden içerir. Molibden içeriğinin artması, 316 kalitesinde korozyon direncini artırır. 316 paslanmaz çelik, özellikle denizcilik uygulamaları için östenitik paslanmaz çelik seçerken tercih sebebi olmaktadır. 316 paslanmaz çelik nipel birçok alanlarda yaygın olarak tercih edilmektedir: Kimyasal işleme ve depolama ekipmanları, rafineri ekipmanları, tıbbi cihazlar, denizcilik uygulamaları.