Regülasyon Vanası Nedir? Ne İşe Yarar?
Regülasyon, herhangi bir şeyi ayarlamak veya düzenlemek anlamına gelir. Tanklardaki basınç, sıcaklık, akış ve seviye gibi önemli unsurların hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlamak için SPC-2 Regülasyon Vanası kullanılabilir. Hassas kontrol ve yüksek hijyen gerektiren uygulamalarda güvenle kullanılabilen regülasyon vanası, elektropnömatik bir çalışma prensibine sahiptir.
Hava basıncının sağladığı güç ve kontrol imkanıyla hassas ayarlamaların yapılabilmesine olanak veren sistemlere elektropnömatik denir. Hava basıncını hem mekanik hareket hem de otomasyon enerjisi yaratmak için kullanan bu sistemler, regülasyon nedir sorusuna yanıt olacak düzeyde hassas düzenlemeler yapma olanağı sağlar.
Regülasyon Vanası Nasıl Çalışır?
Sistem veya mekanizmaların kontrol edilmesini sağlayan aktüatörün entegre parçalarından biri olan IP çevirici, elektrik sinyallerini pnömatik sinyallere çevirerek süreci başlatır. Pnömatik sinyallerin entegre pozisyonere iletilmesiyle güç-denge ilkesi ile çalışan entegre bir sistem olan pozisyoner sayesinde aktüatör pistonunun giriş sinyali ile uyumlu olması sağlanır. Dolayısıyla sistemin uzaktan kumanda edilmesinde elektrik sinyalleri ve basınçlı hava kullanılır.
Regülasyon Vanası Hangi Parçalardan Oluşur?
Regülasyon vanası; harici bir aktüatör, başlık, conta, vana tapası ve vana gövdesi olmak üzere çeşitli parçalardan oluşur. Bir kelepçe aracılığıyla vana gövdesi ve başlıklı aktüatör birbirlerine bağlanır. Sistemdeki tüm hareketli mekanizmalar aktüatörün içinde yer aldığından malzemelerin dış hasardan korunması sağlanır.
Regülasyon Vanası Hangi Alanlarda Kullanılır?
Çeşitli tesisatlardaki ısıtma, soğutma veya basınç ayarlama sistemlerinde kullanılan regülasyon vanasının çalışma alanlarını belirleyebilmek için regülasyon ne demek sorusunun cevaplanması gerekir. Regülasyon, İngilizcedeki düzenlemek veya ayarlamak manasına gelen ‘regulation’ kelimesinin çeşitli iş kollarında direkt olarak kullanılmasıyla hayatımıza girmiş bir kelimedir. Sistemde akışın dengeli bir şekilde sağlanmasının gerektiği her alanda regülasyon vanalarına ihtiyaç duyulur.
Elektropnömatik bir çalışma prensibine sahip bu mekanizma; basınç, sıcaklık ve akış gibi unsurların hassas bir şekilde ayarlanmasına olanak verir ve hijyenik bir şekilde sistemlerin uzaktan kumanda edilebilmesini sağlar.