Paslanmaz borular, günümüz Türkiye’sinde birçok alanda karşımıza çıkmakta olan teknolojik bir üründür. Kullanımı son yıllarda oldukça artış gösteren paslanmaz borular, çelikten yapılmaktadır. Paslanmaz çelik, kolay deforme olmayan yapısıyla uzun ömürlüdür.

Her şeyden önce yaşamın daha kaliteli ve sağlıklı olması insanlık için en önemli olandır. Bu yüzden inşa edilen yapılar ve kullanılan araçlar sağlığa elverişli ve dayanıklı olmalıdırlar. Tam da bu noktada paslanmaz borular sektördeki büyük bir açığı kapatmaktadırlar. Geri dönüşüm konusunda yaşamımıza büyük kolaylık sağlarlar ve hurdadan direkt olarak ürüne dönüştürülebilirler.

Paslanmaz Boru Türleri ve Seçimi

Paslanmaz borunun gerekli olduğu her alan birbirinden farklıdır. Bu sebepten dolayı tüm ürünler farklılıkları ile çeşitlendirilmektedir. Paslanmaz borular üretim çeşidi açısından çelik dikişsiz borular ve çelik dikişli borular olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Bu isimlendirme şekli tamamen ürünlerin üretim süreçleriyle alakalıdır. Dikişli ve dikişsiz borular üretim alanlarına göre ayrılır. Dikişsiz borular genellikle ağır sanayi için kullanıma uygundurlar. Zorlama ve basınca karşı dayanıklıdırlar. Dikişli borular ise direncin daha düşük olduğu hafif ortamlarda kullanılmaktadırlar.

Paslanmaz Boru Nerelerde Tercih Edilir?

Ülkemizde sektörden sektöre kullanım alanları değişse de gıda ve kimya alanlarında özellikle tercih edilen paslanmaz borular, yoğun sıcaklığa ve soğuğa karşı son derece dayanıklıdırlar. Dayanıklılığının yanı sıra, estetik oldukları için de tesisat alanlarında çok sık kullanılırlar. İnşaatlarda, alt yapıda kullanılan bu borular, dikişsiz olarak üretilirler. Özellikleri basınca karşı büyük bir dayanıklılık göstermeleridir. Dekoratif amaçlı kullanılan borular, daha estetik bir görüntüye sahip ve dikişsiz borulara kıyasla daha az basınç dayanıklılığı sergiler. Fakat her iki boru tipi de paslanmaz boru özelliğinde üretilmişlerdir.
Bu ürünler, paslanmaya ve oksitlenmeye dayanıklı üretildikleri için içerisinden gaz ve sıvı gibi farklı materyaller geçirilebilir.  Gaz sistemlerinde kullanılırken de taşınması ve oluşturulmasında büyük role sahiptirler. Kullanım alanlarındaki farklılıklara göre paslanmaz borular, şekil ve büyüklük açısından değişiklik gösterebilirler. Bunların dışında paslanmaz borular, otomotiv sektörü, uçak ve gemi inşası, petrol kimya sanayi, otobüs durakları, hastaneler gibi dayanıklı yapıların en büyük gereksinimi oldukları için yoğun olarak kullanılırlar. Kullanım alanlarının çok çeşitli olması paslanmaz boruları diğer türlere göre oldukça cazip kılmaktadır.