Düşük karbonlu bir çelik tipi olan 316L paslanmaz çelik 304 kalite paslanmaz çeliğin içerisine molibden ve ekstra nikel ilave edilerek oluşturulur. Bu çelik tipinin en önemli özelliklerinden biri olarak, taneler arası korozyon direncinin mükemmel olması ile öne çıkar. Isınmadan ötürü yüksek korozyon riski oluşan kaynak gibi, parça birleştirmek üzere olan kullanımlarda daha az karbon içerikli 316L çelik kalın kesitlerde dahi kaynak sonrası tavlama işlemi gerektirmeyen yapısı sayesinde büyük bir kolaylık ve zaman tasarrufu sağlar. Ayrıca 316L paslanmaz çelik kopma direnci son derece yüksektir. Deniz suyu teçhizatlarında, aşınmaya neden olan sıvıların tanklarında ve kazanlarında, kimya endüstrisinde, buhar kazanlarının yapımında, gıda tesislerinde ve madencilik çalışmalarında 316L paslanmaz çelik kullanılmaktadır.316L Paslanmaz Çelik Özellikleri Nelerdir?
Paslanma bir yükseltgenme türüdür ve ayrıca elektrokimyasal bir reaksiyondur. Demir ile oksijenin tepkimeye girmesi sonucunda paslanma oluşur. Pas, aktif bir madde olduğundan çabucak yüzeye dağılır. Çelik bir alaşımdır ve çeşitli elementlerin birleşimi ile ortaya çıkar, paslanmasına ise demir sebep olur. Çeliğin içerisinde bulunan krom, çeliğin paslanmasını engelleyen en önemli bileşendir.
Paslanmaz çeliğin içerisinde bulunan krom, ufacık bir oksitlenmeden sonra boşluklarını oksijen atomları ile doldurur. Bunun sonucunda ortaya ince bir krom oksit tabakası çıkar. Boşluklar açıldığında tekrar oksijen atomları ile dolar ve bu koruyucu tabaka çeliğin gaz veya su ile temasını engelleyerek metali korur. Farklı elementlerin de eklenmesiyle tabakanın koruyuculuğu artırılabilir. 316L paslanmaz çelik geniş bir tabakada çok yüksek bir korozyon direncine sahiptir. 304 kalite ile karşılaştırıldığında öne çıkan özelliği ise ılık klorit ortamlardaki çatlama ve çekirdeklenme korozyonlarına karşı artırılmış direnme gücüdür. Ayrıca, mimari uygulamalarda oluşabilecek paslanmaya karşı olan direnci sayesinde bu alanda da sıkça tercih edilebilir.