Paslanmaz çelik türleri değişken özelliklere sahiptir. Her bir tür için paslanmaz özellik ve yapı değişir.

  • Ferritik paslanmaz çeliklerin yapısında %12-18 oranında bulunan krom, çeliğin daha sert olmasına neden olacaktır. Ancak bu özelliğin yanı sıra manyetik özellikle kazanacaklardır. Bu tip çelikleri ayırt edebilmek için malzemeye mıknatıs tutulması yeterlidir. Tutuyorsa Östenitik değil, ferritik paslanmaz çeliktir. Kullanım yerleri içinde en çok mutfak malzemeleri gelmektedir.
  • Östenitik paslanmaz çelik türleri içinde krom ve nikel elementleri olmasından dolayı yapısal farklılık göstermektedir. Yine kromdan dolayı antikorozif yapıya sahip olurken, manyetik özelliğini nikelden dolayı kaybetmiştir. Buna karşın soğuk işlemlere uygun bir yapıya sahiptir. Korozyon dayanımı yüksek, darbeye dayanımları da keza yüksektir. Bu sebeplerden dolayı imalat sanayinde, makine parçalarında kullanımları yaygın şekilde olacaktır. Aynı ürüne molibden yüklemesi yapıldığında ısı karşında korozyon dayanımı yüksek olacaktır. Yüksek sıcaklıkta uzun dayanım sanayi alanında 316L kodu ile kullanımı arttırır.
  • Martenzitik paslanmaz çelikler, sertlikleri ve dayanımları yüksek alanlarda kullanıma uygun çeliklerdir. Manyetik yapıya sahip, karbon içeriği sayesinde serttirler. Kaynak kabiliyetleri düşüktür. Bunun yanı sıra yüksek ısılarda uzun süre kullanmak sakıncalıdır. Önerilen sürekli çalışma sıcaklıkları 700 santigrat derecedir. Bu paslanmaz çelik ürünler zorlu çalışma ortamlarında tercih edilirler. Uçak ve uzay sanayi bunlardan bazılarıdır.
  • Dublex paslanmaz yani ferrit ve östenitten oluşan iki fazlı paslanmaz çelik türüne gelirsek; iki malzemenin karışımı olduğu için ikisinin de özellikleri taşır. Yani mukavemeti yüksek, tokluğu da aynı şekildedir. Bunun yanı sıra kolay şekillenebilir. Kaynak konusunda da tercih edilir. Bu ürün 1930 yılında yapılan bir üretim hatası esnasında tesadüfen bulunmuştur. Ancak bulunan bu ürün 20. yy sonlarından itibaren ticari anlamda hızlı şekilde yayılarak, kullanımı artmıştır. Genel olarak karşım için önerilen %50- %50 orandır.

    Paslanmaz Çelik Üretiminde Kullanılan Elementler


Yukarıda da bahsedildiği gibi paslanmaz çelik aslında demir elementine, farklı oranlarda farklı elementlerin karıştırılması ile oluşan, kullanım alanına göre içeriği değiştirilen bir melez madendir. Genel olarak paslanmaz çelik üretimi esnasında krom büyük bir yer tutar. Bunun en büyük nedeni de paslanmaz özelliğini verebilmektir. Eklenecek olan krom, demirin üst yüzerinde kendini yenileyen özel bir katman oluşturmasıdır. Bu şekilde ürün hava, su, toz, darbe gibi işlemlere karşı daima kendini korumayı başarır.
Krom haricinde silikon, nikel, karbon ve azot kullanılarak, çeliğin yapısal özellikleri farklılaştırılır. Bu farklılık sayesinde çelik, sanayinin farklı alanlarında, farklı şekillerde ve işlevsel özelliğine göre kullanılmaktadır.