Tesisatlardaki boruların birleştirilme işlemleri, çeşitli bağlantı elemanları kullanılarak yapılır. Boruların birbirlerinden farklı kalınlık ve genişlikte olması durumunda ise redüksiyon bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulur. İngilizce indirgeme veya azaltma gibi anlamları olan ‘’reduction’’ kelimesinden gelen redüksiyon, tesisatlarda kalın borularla incelerin, ince borularla kalınların bağlanabilmesini sağlar.
Konsantrik ve
eksantrik redüksiyon olmak üzere iki farklı yapıda gerçekleştirilebilen redüksiyon, boru hatlarının devamlılığı ve güvenliği gibi konularda büyük role sahiptir.
Redüksiyon Çeşitleri Nelerdir?
Birbirlerinden farklı yapılardaki boruların birleştirilmesi ve boru hattının devamlılığını sağlayan redüksiyon iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Redüksiyon çeşitleri, bağlantı elemanlarının yapısına göre sınıflandırılır.
Konsantrik Redüksiyon
Tesisatlardaki boruların bağlantısı sağlanırken, daha dar olan borunun diğer borunun merkezinde konumlanması ve koni şeklindeki bağlantı elemanının kullanılması ‘’konsantrik redüksiyon’’ olarak adlandırılır. Sık tercih edilen bağlantı yöntemlerinden olan konsantrik redüksiyon, kavitasyonu engellemek için tercih edilir. Konsantrik redüksiyon kullanmak için iki farklı borunun tam olarak aynı seviyede olması gerekir.
Eksantrik Redüksiyon
Geniş ve dar boruların birleştirilmesinde simetrik olmayan bir bağlantı elemanının kullanıldığı eksantrik redüksiyon, genellikle yatay tesisatlarda kullanılır. Asimetrik bir yapıdaki bağlantı elemanının bir tarafının düz olması, oluşan türbülansı önleyerek ses ve titreşimde azalma sağlar. Eksantrik redüksiyonda boruların tam olarak aynı hizada olmasına gerek duyulmaz.
Redüksiyon Nerelerde Kullanılır?
Tesisatlarda boruların genişliklerinin değiştiği her durumda redüksiyon kullanılabilir. Boru hatları, çok çeşitli sektörlerde gaz veya sıvıların taşınmasında sıklıkla kullanılır. Gıda sektöründen petro-kimya sektörüne, sağlık sektöründen sulama sistemlerine kadar çok geniş bir aralıkta kullanılan boru tesisatlarında farklı genişliklerdeki boruların birleştirilmesinde konsantrik ve eksantrik redüksiyon kullanılabilir. Gaz veya sıvıların en doğru şekilde hedefe ulaştırılması ve tesisatlarda güvenli taşınma sağlanması için konsantrik ve
eksantrik redüksiyona ihtiyaç duyulur.